Vil du støtte Sarpsborg og Omegn Rideklubb ved å bli grasrotgiver?

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 30. Sep 2021

Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hvem som skal motta noe av overskuddet til Norsk Tipping. For hver gang du spiller vil Norsk Tipping gi 7% av din spillerinnsats direkte til Sarpsborg og Omegn Rideklubb. Dermed sørger du for at det drypper litt på rideklubben hver gang du leverer en Lottokupong eller et annet spill hos Norsk Tipping.  


  • 7% går til rideklubben
  • Støtten går fra overskuddet til Norsk Tipping
  • Din gevinst eller beløpsinnsats berøres ikke!


Du kan bli grasrotgiver på en av følgende måter:

  • Hos kommisjonæren, husk å oppgi vårt organisasjonsnummer 987 898 518
  • Mobilspill 
  • Norsk Tipping sine nettsider
  • SMS med kodeord GRASROTANDLEN 987898518 til nummer 60000.





Kretsmesterskap dressur 2021

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 27. Sep 2021

Helgen 11-12. september arrangerte Sarpsborg og Omegn Rideklubb Kretsmesterskap i dressur på Kalnes Ridesenter. Det ble en fin stevnehelg og selv litt regn søndag klarte ikke å endre på det. Lørdag var det KM-lag og vi gratulerer Moss med gull, Borge med sølv og Askim med bronse i lagkonkuransen. Av SORKerne var det Dalia Elvira Hauser som kunne gå på seierspallen. Det var stor spenning før søndagen, men det var   Dalia Hauser og Rose ble kretsmester for junior/YR. Vi gratulerer!





Regler ved bruk av ridehus og utebaner

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 9. Apr 2021

Ridehuset og utebanene er en treningsarena for hestesport. Vi ber om at alle respekterer følgende regler:

  • Alt hindermateriell og annet ustyr skal ryddes tilbake etter bruk.
  • Fjern møkk etter hesten din så fort som mulig så det ikke tråkkes ned i underlaget.
  • Hvis trillebåren er full av møkk, setter vi pris på om denne tømmes. 
  • Husk å fjerne møkk fra parkeringsplass og fra veien mellom parkeringsplass og ridebane.
  • Flis fra hestehenger skal fjernes så godt det lar seg gjøre.
  •  Speil og vindu i ridehuset skal ikke berøres av hest eller rytter.
  • Slukk lyset og lukk porten når du forlater ridehuset.


Hvis du oppdager at noe er ødelagt eller har vært så uheldig å ødelegge noe, må du snarest mulig gi beskjed til Sonja Halvorsen på mobil 984 33 818 eller mail sonhalv@hotmail.com.



Saksdokumenter til årsmøtet 2021

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 22. Mar 2021

Velkommen til årsmøtet på Teams tirsdag 30. mars klokken 1900.  Siden årsmøtet i år avholdes digitalt, må det sendes påmelding til sork.info@gmail.com eller sms til 934 03 257 senest søndag 28. mars.

Saksliste årsmøte 2021.pdfÅrsmelding SORK 2020.pdfInnkomne saker til årsmøte 2021.pdfResultatrapport med budsjett 2020.pdfBalanserapport 2020.pdfForslag til budsjett 2021.pdf



Boomerang nr. 2 1980 - "Vår stall"

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 19. Mar 2021

SORK har dessverre ikke noe felles samlingssted. Hestene "våre" er på forskjellige staller rundt i distriktet. Vi har tatt en tur å snakket med Grålum jenta Hanne Hansen og hennes kamerat Femmen. Han er en 7 års mørkebrun vallak. Hans far er kaldblodstraver`n Virmar og mor Blondine. Femmen er det vi kan kalle en meget allsidig hest. Vi møter han både på sprangstevner og travløp. Hjemme kjører han gjerne et lass møkk til potetjordet også. Det er vel sjelden, men moro at noen hester brukes i et varierende arbeid. 

Vi har vært i stallen der Femmen bor, og stilt Hanne noen få spørsmål. Stallen ligger på Bjørnland, ikke langt fra Trøsken.

Hvor lenge har du hatt Femmen og hvor kommer han fra?

  • Vår familie har eid han i 2 år og vi kjøpte han av Svein Femmen på Opstad, der er han også født

Du bor på Grålum som ligger en lang bit fra stallen. Hvordan kommer du deg daglig til stallen?   

  • Det hender jeg både sykler og tar bussen. Får stor hjelp av mine foreldre med hesten, og de kjører ofte også.

Kan du fortelle litt om Femmen? 

  • Han er veldig snill både ute og på stallen. Litt lat, men ellers er han fin. Veldig glad i mat. Bortsett fra havre og høy, tar han meget gjerne kålrabi, appelsiner, is osv. Liker så å si alt som kan spises.

Vi har forstått at du og Femmen liker både trenign og kjøring, hvordan trener dere? 

  • Vi kjører mye, men rir også ofte. Slik blir det et avvekslende arbeid. Når det er fri, slippes han ut i en luftegård. 

Rideterreng og treningsmuligheter er ofte et problem på mange staller. Hvordan er dette hos dere? 

  • Det er mange gårds/sandveier, men ikke så fint skogsterreng. I skogen er det mye fjell og stein. 

Nå står vårsesongen med stevner foran oss. Har dere tenkt å starte noe? 

  • Kan ikke si noe sikkert ennå, men med det første skal vi prøve oss i Fredrikstad 4. mai. 


Til slutt vil jeg gjerne ønske Hanne og Femmen lykke til med videre trening og stell. 


N.K. & T.R.





Boomerang nr. 2 1980 - "Ponny spalten"

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 19. Mar 2021

Nå begynner det virkelig å skje saker og ting innen ponny-sporten i SORK. Bare tre av klubbens ponnyer stilte til start, men alle tre ekvipasjene viste med innbitt energi at de ikke sto tilbake for sine konkurrenter. Konkurrentene kom fra andre klubber i Østfold rytterkrets, Vestfold, Oppland og Hedmark. Det ble en spennende dag med hjertebank og klamme hender for nervøse foreldre. De unge rytterne så ut til å ta situasjonen med den største ro, selv om spenningen var på topp.

Under kategori 3 og 2 (stangmål 107-137 cm) startet Welsh Mountainhingsten Newton med Christina Kingsrød (7 år) i salen. Det gikk unna så sandspruten sto, ja det gikk til og med så fort at ekvipasjen måtte ta en ekstra volte rundt muren for å samle seg til spranget som gikk fint. Newton og Christina kom vel i mål med 7 feilpoeng og mange lovord for sin fine innsats. 

Så ble hindrene høynet for kategori 1 ponnyene (stangmål 137-148 cm). Her deltok for SORK Hilde Martinsen på Little Duster og Dag Ove Kingsrød på Dennis. Av de to var Hilde og Little Duster først ute og det gikk supert. Hilde kom feilfritt i mål og var dermed klar for omhopping. Dette var litt av en utfordring for Dag Ove og Dennis som virkelig viste hva de var gode for. Det ble feilfritt og første omgangs beste tid. Omhoppingen ble riktig spennende. Det var 12 feilfrie ekvipasjer fra første omgang, så enda var ingenting avgjort. 9 av disse klarte omhoppingen feilfritt, dermed var tiden det avgjørende. Hilde og Little Duster raste gjennom omridningsbanen og kom feilfritt i mål med dagens nestebeste tid. Sistemann ut i omhoppingen ble Dag Ove og Dennis. Et lite fille riv på første hinder, gjorde at han ikke ville bli blant de første, men ekvipasjen gjennomførte banen på supertid, like etter vinnerekvipasjen som ble Trine Tørrisen på ponnyen Jazzie fra AKR.

SORK hadde mer å hente. Banen ble bygget opp igjen til LB og 21 kampglade ekvipasjer var klar til ny dyst. Først ute av våre var igjen Hilde og Little Duster. Også denne gangen gjennomførte ekvipasjen en flott parcour og var klar for omhopping. Det gikk dessverre ikke så bra for Dag Ove og Dennis. Dennis var tydeligvis så glad for å se et hinder igjen at han begynte å hoppe før startsignalet var gitt. Hilde og Little Duster derimot hadde sin store dag. Mange lurte på denne ekvipasjen som kom fra det store intet og stakk avgårde med ikke bare 2. premie i LC, men også med 1. premie i LB.

Gratulerer Little Duster og Hilde Martinsen. Dere gjorde en kjempeinnsats.


S.W.K.



Innkallelse til årsmøte i Sarpsborg og Omegn Rideklubb

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 10. Mar 2021

Årsmøtet avholdes tirsdag 30. mars 2021 kl. 19.00 på Teams. 

Påmelding med mailadresse til: sork.info@gmail.com  eller sms til 934 03 257 senest søndag 28. mars. De som er påmeldt innen fristen får tilsendt link til årsmøtet mandag 29. mars.


Saker som ønskes tatt opp på årsmøtet sendes til sork.info@gmail.com minst to uker før møtet. Saksliste og dokumenter publiseres på hjemmesiden en uke før møtet.

 

Velkommen til årsmøtet!

 

Vennlig hilsen

Styret



Boomerang nr. 2 1980 - "Lovende sesongåpning for Sprangrytterne!"

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 4. Mar 2021

Som vanlig er det spennende å se fram til vårens første banehopping og i år var det ridehusene på Hønefoss og Askim som skulle markere hvor Sarpsborg og Omegn Rideklubb står foran utendørssesongen.

På det glatte vinterføret var det ikke så mange som våget den lange reisen til Hønefoss, men klar på arenaen til å forsvare SORK stilte ekvipasjene Terje Granås med Leon, Ida Marum med El Bandito og Marit Granås med Flamingo. 16. februar gjennomførte Terje og Leon en feilfri LB tidhopping, den 17. februar vamt Marit og Flamingo jakthopping (bed.C) i LA og fikk 3. plass i LÆA bed. A1a samme dag. Den 8. mars samme sted gjennomførte Ida Marum med sin El Bandito og Terje med Leon to respektable klasser LC og LB som lover godt for sesongen. Sum Hønefoss: gode takter, lovende hopping.

Til seriehoppingen på Askim, som forlengst er blitt en kjærkommen tradisjon blant våre sprangungdommer, hadde nær sagt hele klubben beveget seg, men unntak av de som kjempet på Hønefoss. Terje og Ida rakk imidlertid også å få med seg noen starter på Askim. 

På startlistene kunne vi finne Haldis Eide med Bouk, Dag Ove Kingsrød med Dennis, Terje Granås med Leon, Heidi Karlsen med Janco, Anne Glosli med Faruk, Hanne Hjulmand med My Crazy Lord, Ida Marum med El Bandito, Nina Karstensen med Hampus, Hilde Martinsen med Little Duster, Roy Kingsrød med Alex og  Dagny Silen med Boy.

Bouk og Cinderella så ikke ut til å trives innendørs, så tross iherdige forsøk fra Haldis og Mona, måtte fløyten gå tre ganger. Fortvil ikke jenter, det går flere tog.

De øvrige rytterne våre var nok atskillig heldigere med hestenes humør og kombinert med økende dyktighet, kanskje ikke minst takket være kretstreningen som tydeligvis har satt sine spor, ble det vist mye god ridning og atskillig feilfri hopping.

Det gjelder ikke minst vår lovende nye ekvipasje Heidi Karlsen med Janco, som med bitende vilje kastet seg inn i konkuransen. Med to feilfrie dager lå hun særdeles godt an foran finaledagen. La ikke skuffelsen over et filleriv siste dagen ta motet fra deg, men ergelig er det selvsagt. Vi skal nok se opp for denne ekvipasjen utover sommeren. Det samme gjelder for Terje Granås med Leon, som startet opp med et filleriv i første omgang, men som senere gjennomførte sine runder feilfritt med løfter for fremtiden. 

Ja, spenningen var likeså stor da Ida Marum og El Bendito stilte til start tredje søndagen. Hun hadde også to feilfrie omganger  søndagen før, og hadde til alt overmål overrasket mor, far og hele klubben med å dra avgårde med bestemannspremien i LC. Så slo El Bandito seg vrang, som seg hør og bør en "banditt", og beseglet Idas skjebne i finalen. Også fra denne ekvipasjen skal vi nok få høre mer fra fremover.

Som det ikke var nok av slike nervepirrende resultater før finalen, vartet likeså godt Nina Karlsen og Hampus opp med to feilfri søndager. Men akk, et filleriv ble også hennes bane på finaledagen.

Dag Ove Kingsrød med Dennis, en av SORK`s håpefulle ponnyekvipasjer stilte ikke til start første dag, men viste god balanse og stødig ridning senere i seriehoppingen. Når Dennis lærer å ikke snike seg utenom, skal nok Dag Ove og Dennis bli farlige konkurrenter til kretsmesterskapet i ponni-sprang til sommeren. 

Hanne Hjulmands "My Crazy Lord" forsøke nok å demonstrere sitt navn og være "crazy" første dag. Men det hjelper å erfare at ridehus ikke er farlig, selv for en hest. Neste søndag hoppet ekvipasjen seg elegant og feilfritt gjennom banen, og et lite riv siste dagen skal ikke få noen til å fortvile, selv formannen i ungdomsgruppen, som går på med dødsforakt for sin sport.

Etter en vintersesong hos doktor i Danmark, var det en hyggelig erfaring å gjøre når Roy Kingsrøds Alex viste seg å være restituert etter sin ben-operasjon. Rolig og sikkert hoppet Alex seg feilfri gjennom to omganger LB og LA, men var pga fravær første dagen avskåret fra å konkurrere om plasseringene som er sammenlagt resutat fra alle dagene. Anne Glosli med Faruk viste seg å være i form og kunne glede sarpingene med tre feilfrie søndager i klassen LC. Til finalen sto spenningen under taket: ville seieren kunne hentes hjem? Feilfri finaleomhopping ble det, med Annes nerver i helspenn. Det ble en hederlig 3. plass til Anne, som klubben setter stor pris på. Dagny Silèn med Boy ble den som skulle sette punktum for stevnet og bringe Sarpsborgs navn i fokus. Etter 3 feilfrie søndager i klasse LB og LC, med delt bestemannspremie i LA, stilte ekvipasjen med forventning fra samtlige tilskuere. I LB dansen Boy seg feilfritt inn på førsteplass. I LA gikk det også rutinert og feilfritt og innkasserte ennå en klasseseier til SORKs klubbtrener. 

Medlemsbladet Boomerang slutter seg til rekken av gratulanter for alle prestasjonene, plasserte eller ikke. Ridningen under disse to innendørsstevnene viser at klubben er på rett vei. Det er økende bredde og nivå. Sesongen skal bli spennende og tiden går raskt mot utendørsstevnet i Fredrikstad og innendørs ponnistevne på Askim.


Tekst: O.J.K.




Fra arkivet 1998 - Ranveig Jerksrud og Santini tok sølv i NM

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 4. Mar 2021

Ranveig Jeksrudog hesten Santini tok en flott annenplass i gårdagens norgesmesterskap i feltritt i Asker.

Ekvipasjen deltok i junior klassen, det vil si ryttere i aldersgruppen 16-18 år. I feltritt konkurreres det i tre disipliner; dressur, sprang og felt. Og Ranvheig var klart best i de to førstnevnte.

Krevende bane

Santini og Ranveig var svært nær ved å stikke avgårde med NM-tittelen. Et lite feilpoeng i feltet førte imidlertid til at ekvipasjen tapte med minst mulig margit. Ekvipasjen brukte litt for lang tid på feltløypa. Det var en tung bane i et svært kupert terreng, noe som ikke passer Santini, sier Ole Herman Jeksrud fra Sarpsborg og Omegn Rideklubb. Som dog er storfornøyd med datterens innsats i NM.  Det skilte bare 3,4 poeng til vinneren. Når det gjelder det videre programmet, satser vi på nordisk mesterskap i Sverige. Der er Ranveig allerede påmeldt, men først skal hun gjennom kvalifisering på Starum ved Toten. Det skjer førstkommende helg, avrunder Ole Herman Jeksrud.


Tekst: Terje Myhre

Foto: privat





Til sprangridnings - EM

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 22. Feb 2021

Fra arkivet - Dag Ove Kingsrød, Sarpsborg og Omegn Rideklubb er for andre året på rad tatt ut til Europamesterskapet i sprangridning for Young Riders. Han kom ifjor omtrent midt på resultatlisten, men håper han i år skal kunne hevde seg bedre. 


20-åringen bor for tiden i Mysen sammen med sine foreldre, men er opprinnelig utflyttet sarping. Han har derfor fra sine yngre dager på hesteryggen beholdt sitt medlemskap i SORK. Dag Ove Kingsrød har alltid hatt interessen for hester og begynte å konkurrere i sprangridning allerede i 9-10 årsalderen. Hesten han skal ha med seg til EM i Ålborg har han imidlertid bare ridd i halvannet år. Navnet er Southern Cross, og den er av irsk type. 

Av meritter så kan det nevnes at han tok sølv i NM for unge ryttere ifjor. For to uker siden var han med i nordisk mesterskap, hvor det norske laget kom på tredjeplass og han selv endte på 6. plass i den individuelle konkurransen. Han vant også det forrige uttagningsstevnet til EM, som forøvrig ble avviklet i Skien. 

Norges Rytterforbund har også tatt ut ekvipasjen Espen Fjeld fra Moss og hesten Rumba til mesterskapet som arrangeres i tidsrommet 19-22. juli.


Foto og tekst: Trond Sæterøy

 




Sarpsborg dominerer i sprangridning, Sarpsborg Arbeiderblad 5. mars 1990

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 11. Feb 2021

På en vakker beliggende gård i Ullerøy holder Sarpsborg og Omegn rideklubb til. Her har de vært i fem år og det er et fint anlegg den aktive klubben har til disposisjon. Stedet er omtrent som et annet hjem for medlemmene og her hersker et miljø og samhold som få andre foreninger kan vise maken til. I helgen har det vært arrangert stevne i sprangridning og også på resultatlistene var det SORK-dominans.

Klubben er den største i sitt slag i Østfold og har i dag omlag 130 medlemmer. Disse kommer ikke bare fra Sarpsborg-distriktet, men fra hele fylket. De fleste medlemmene er såkalte passive, men foreningen er i besittelse av en liten, men til gjengjeld svært aktiv konkuransegruppe. SORK har gjennom årene fått fram en rekke gode ryttere og flere Norgesmesterskap har blitt klubben til del.

Miljøet viktigst

Allikevel er det miljøet det satses på. Formann Knut Harlem forteller at det er den viktigste målsetningen for klubben og han tror også dette er nødvendig for å få fram vinnertyper. Klubben disponerer egen stall og ridehall på området. Mange har sine hester oppstallet her, og all fritid går med til stell og trening av disse. Medlemmene tar mer enn gjerne i et tak for hverandre, og mye av arbeidet på senteret blir gjort på dugnadsbasis. Rideskolen er en viktig del av klubbens virksomhet og er i høyeste grad nødvendig for rekrutteringen til sporten. Kursene er svært populære og er alltid fulltegnet. Og det er ikke bare barn og unge som søker seg til disse. Mange voksne er blant deltagerne og interessen for hest er stadig stigende. Ulempen med ridesporten er at den er kostbar. Det er dyrt å holde hest, og dette er nok årsaken til at denne idretten ikke er mer utbredt. I tillegg går det mye tid til fôring og stell, så hele familien bør være glødende interessert for at det hele skal fungere. Knut Harlem presiserer imidlertid at en godt kan være medlem av klubben uten å ha egen hest. Det er fullt mulig å låne eller leie og det er slik det begynner for de aller fleste. Er man så bitt av basillen, skaffer man seg gjerne sin egen hest etter hvert.

Få gutter

Sprangridning er en typisk jentesport og dette synes rideklubben er litt synd. Gutter er mer opptatt av motorsykler og mopeder og det er liksom ikke "tøft" nok å drive med hester. Dermed går de glipp av den fine kontakten mellom mennesker og dyr, som egentlig alle mennesker burde oppleve. Sporten er både krevende og spennende og burde være aktuell også for gutter. De guttene som er med hevder seg bra, men det er plass til mange flere, sier Harlem.

Tre seire

Under helgens stevne tok SORK tre av i alt fire klasseseire. Blant de yngste skulle det vise seg at Ragne-Marit Østbye var den sterkeste. På hesten Afgan levnet hun ikke konkurentene en sjanse og gikk dermed helt til topps. Klasse lett B skulle komme til å bli den mest spennende. Sarpingene la beslag på de tre første plassene og kampen disse imellom ble den reneste "thriller". Etter feilfri hopping måtte det omhopping til for å kåre en vinner. Her var det også flere som var feilfrie, men Siri Harlem på Flamingo hadde den beste tiden. På de neste plassene fulgte Heidi Fjellbråten og Tonje Kristiansen. Tonje var også med i klasse lett A og her stakk hun like godt av med seieren. Tonje Kristiansen er bosatt i Ås, men representerer altså Sarpsborg. Som vi skjønner var det stor Sarpsborg-dominans og bare i klasse lett C, fikk vi en vinner fra en annen klubb. Her vant Askim-jenta Linda Holmstvedt med hesten Grey Poker.


På bildet ser vi Tonje Kristiansen på hesten Hot spot og Siri Harlem på Flamingo.


Av Erik Langsæter og Morten Rakke (foto)