Sarpsborg dominerer i sprangridning, Sarpsborg Arbeiderblad 5. mars 1990

Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 11. Feb 2021

På en vakker beliggende gård i Ullerøy holder Sarpsborg og Omegn rideklubb til. Her har de vært i fem år og det er et fint anlegg den aktive klubben har til disposisjon. Stedet er omtrent som et annet hjem for medlemmene og her hersker et miljø og samhold som få andre foreninger kan vise maken til. I helgen har det vært arrangert stevne i sprangridning og også på resultatlistene var det SORK-dominans.

Klubben er den største i sitt slag i Østfold og har i dag omlag 130 medlemmer. Disse kommer ikke bare fra Sarpsborg-distriktet, men fra hele fylket. De fleste medlemmene er såkalte passive, men foreningen er i besittelse av en liten, men til gjengjeld svært aktiv konkuransegruppe. SORK har gjennom årene fått fram en rekke gode ryttere og flere Norgesmesterskap har blitt klubben til del.

Miljøet viktigst

Allikevel er det miljøet det satses på. Formann Knut Harlem forteller at det er den viktigste målsetningen for klubben og han tror også dette er nødvendig for å få fram vinnertyper. Klubben disponerer egen stall og ridehall på området. Mange har sine hester oppstallet her, og all fritid går med til stell og trening av disse. Medlemmene tar mer enn gjerne i et tak for hverandre, og mye av arbeidet på senteret blir gjort på dugnadsbasis. Rideskolen er en viktig del av klubbens virksomhet og er i høyeste grad nødvendig for rekrutteringen til sporten. Kursene er svært populære og er alltid fulltegnet. Og det er ikke bare barn og unge som søker seg til disse. Mange voksne er blant deltagerne og interessen for hest er stadig stigende. Ulempen med ridesporten er at den er kostbar. Det er dyrt å holde hest, og dette er nok årsaken til at denne idretten ikke er mer utbredt. I tillegg går det mye tid til fôring og stell, så hele familien bør være glødende interessert for at det hele skal fungere. Knut Harlem presiserer imidlertid at en godt kan være medlem av klubben uten å ha egen hest. Det er fullt mulig å låne eller leie og det er slik det begynner for de aller fleste. Er man så bitt av basillen, skaffer man seg gjerne sin egen hest etter hvert.

Få gutter

Sprangridning er en typisk jentesport og dette synes rideklubben er litt synd. Gutter er mer opptatt av motorsykler og mopeder og det er liksom ikke "tøft" nok å drive med hester. Dermed går de glipp av den fine kontakten mellom mennesker og dyr, som egentlig alle mennesker burde oppleve. Sporten er både krevende og spennende og burde være aktuell også for gutter. De guttene som er med hevder seg bra, men det er plass til mange flere, sier Harlem.

Tre seire

Under helgens stevne tok SORK tre av i alt fire klasseseire. Blant de yngste skulle det vise seg at Ragne-Marit Østbye var den sterkeste. På hesten Afgan levnet hun ikke konkurentene en sjanse og gikk dermed helt til topps. Klasse lett B skulle komme til å bli den mest spennende. Sarpingene la beslag på de tre første plassene og kampen disse imellom ble den reneste "thriller". Etter feilfri hopping måtte det omhopping til for å kåre en vinner. Her var det også flere som var feilfrie, men Siri Harlem på Flamingo hadde den beste tiden. På de neste plassene fulgte Heidi Fjellbråten og Tonje Kristiansen. Tonje var også med i klasse lett A og her stakk hun like godt av med seieren. Tonje Kristiansen er bosatt i Ås, men representerer altså Sarpsborg. Som vi skjønner var det stor Sarpsborg-dominans og bare i klasse lett C, fikk vi en vinner fra en annen klubb. Her vant Askim-jenta Linda Holmstvedt med hesten Grey Poker.


På bildet ser vi Tonje Kristiansen på hesten Hot spot og Siri Harlem på Flamingo.


Av Erik Langsæter og Morten Rakke (foto)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.